De energietoekomst is duurzaam, elektrisch en geconnecteerd

Viessmann stelt op Batibouw technologie voor die zowel warmte als elektriciteit opwekt

Dreigende stroomtekorten en hogere elektriciteitsfacturen waren de afgelopen maanden voorpaginanieuws. Viessmann, één van de meest toonaangevende fabrikanten van verwarmingsoplossingen, springt op Batibouw in de bres voor een nieuwe aanpak. “Consumenten zullen almaar vaker zelf stroom en warmte opwekken en overschotten teruggeven aan het net”, stelt Patrick O, algemeen directeur van Viessmann Belgium. De verwarmingsspecialist doet op Batibouw, de grootste bouw- en renovatiebeurs van het land, vier trends uit de doeken die de energiemix van de toekomst zullen bepalen.

TREND 1: ELEKTRIFICATIE VAN DE ENERGIEMARKT

Dat onze auto’s gestaag overschakelen van benzine of diesel naar hybride en elektrische alternatieven, is al langer een bekend gegeven. Dat zich in de verwarmingsmarkt een gelijkaardig patroon aftekent, is voor velen nieuw. Meer nog, toestellen die consumenten in staat stellen zelf stroom en warmte op te wekken, maken een steile opmars. “De brandstofcel- en WKK-technologie[1]  van Viessmann geeft gezinnen, bedrijven en wijken de mogelijkheid om zelf warmte op te wekken en elektriciteit te genereren. De overschotten kunnen ze delen,” legt Patrick O uit. Viessmann zet op Batibouw toestellen in de kijker die warmte én elektriciteit generen.

1. Vitovalor PT2: eigen stroom- en warmtevoorziening voor gezinnen

De laatste jaren zijn de prijzen voor elektriciteit sterk de hoogte ingeschoten – een trend die nog even zal aanhouden. De Vitovalor PT2 biedt gezinnen een alternatief voor die stijgende stroomprijzen, door hen zelf warmte en elektriciteit te laten produceren. De Vitovalor PT2 is beschikbaar vanaf 11.402 euro exclusief btw en installatiekost.

2. Vitovolt 300 – fotovoltaïsche zonnepanelen met een hoog rendement en niet te toppen kwaliteit

PV of photovoltaics, de techniek die zonlicht omzet in elektriciteit, is een razend efficiënte en milieuvriendelijke manier om elektriciteit op te wekken. Dankzij de Vitovolt 300 PV-zonnepanelen kunnen consumenten gedeeltelijk onafhankelijk worden van het elektriciteitsnet en de stijgende elektriciteitsprijzen. Patrick O: “Investeren in duurzame zonnepanelen blijft lonen. Niet alleen zullen de stroomprijzen verder de hoogte ingaan, de prijs van een fotovoltaïsche installatie is de afgelopen jaren ook gehalveerd. Zelf zonne-energie opwekken kost je minder dan huishoudelijk verbruik via netstroom.”

De Vitovolt 300 fotovoltaïsche zonnepanelen gaan lang mee, hebben een eenvoudige werking en zijn quasi onderhoudsvrij. Dankzij het exceptionele design levert het model met monokristallijne module een vermogen van 300 Wp en de polykristallijne module met 60 cellen een vermogen van 275 Wp. De installatie heeft een hoog vermogen en biedt een compromisloze kwaliteit. De Vitovolt 300 zonnepanelen zijn geschikt voor één- en meergezinswoningen alsook voor bedrijfs- en fabrieksdaken. Consumenten krijgen een vermogensgarantie van 25 jaar.

3. Viessmann Vitosol 200-FM-zonnecollectoren met ThermProtect-coating

Met het oog op een duurzame toekomst doet Viessmann er alles aan om neveneffecten van traditionele zonnetechnologie te beperken.

Laurent Vercruysse, Technisch Directeur Viessmann Belgium: “Op warme zomerdagen kunnen zonnecollectoren oververhitten door stoomvorming van de waterstromen in de collectoren. Om dit probleem op te lossen, creëerde het zonne-expertisecentrum van Viessmann in Faulquemont in samenwerking met de universiteit van Nancy de ThermProtect-coating. Noem het gerust een panty voor je zonnecollectoren.

Zo genieten consumenten van een langere levensduur, beter rendement en hogere beveiliging van hun Viessmann Vitosol 200-FM-zonnecollectoren. Vandaag behalen deze al het hoogst mogelijke rendement op de markt: 82,8 procent. Bovendien hebben de zonnecollectoren niet langer nood aan een noodkoeling of opstarttijd, dankzij die ThermProtect-technologie.

De Vitosol 200-FM-zonnecollectoren met ThermProtect-coating en bijhorende warmwaterboiler van 300 liter van Viessmann zijn beschikbaar vanaf 3.159 euro exclusief btw en installatie voor 4,66 m². Consumenten krijgen bij de installatie en aankoop van een zonneboiler een premie.[2]

4. Zonnebatterij: consumeer je eigen opgewekte stroom en druk je kosten

Vandaag gebruik je gemiddeld amper 30 procent van de opgewekte elektriciteit onmiddellijk zelf. Alle overige energie gaat naar het stroomnet: weldra een duur grapje aangezien je vooral ’s ochtends en ’s avonds veel verbruikt – wanneer de slimme tarieven het hoogst zullen zijn. Met twee slimme methodes kan je je eigen opgewekte stroom via zonnepanelen verhogen naar 66 procent en dus je kosten drukken. Je kan je verbruikers slim aansturen, al dan niet met behulp van een warmtepomp, en een zonnebatterij installeren. Met dat laatste profiteren consumenten maximaal van hun eigen zonnestroom, mijd je periodes van stroomuitval en verlaag je de druk op het stroomnet.

TREND 2: DUURZAAM VERWARMEN

In de nabije toekomst zullen duurzame oplossingen meer dan ooit een noodzakelijk alternatief vormen voor fossiele brandstoffen. Zowel voor de productie van sanitair warm water als voor elektriciteit. Ook warmtepompen zullen een steeds prominentere plaats innemen in huishoudens”, zegt Patrick O. En dat is nodig, want België mist in vergelijking met Duitsland voorlopig de boot op het vlak van aanwenden van zonne-energie en warmtepomptechnologie.

Consumenten worden door beleidsmakers niet aangemaand te investeren in duurzame alternatieven zolang die laatste de deadline voor het sluiten van de kerncentrales blijven uitstellen”, legt Patrick O de vinger op de wonde. Viessmann benadrukt op Batibouw de waarde van duurzame energieoplossingen en stelt er gezinnen en bedrijven er onder andere een state of the art split-warmtepomp voor. 

1. Vitocal 222-S met PV: Split-unit lucht/water-warmtepomp

De Vitocal 222-S is een split-unit warmtepomp met geïntegreerde boiler met een inhoud van 210 liter. Split-unit warmtepompen zijn als zuivere verwarmingssystemen of als gecombineerde systemen voor verwarmen en koelen uitermate geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatie.

De heel stille buitenunit zorgt voor fluisterstille zomeravonden en geen opmerkingen van de buren. De split-unit warmtepompen zijn verder bij deellastwerking extreem zuinig. Dankzij de modulerende werking stemt de warmtepomp het compressorvermogen minutieus en efficiënt af op de warmtebehoefte van de gebruiker.

De binnenmodules van de Vitocal 222-S zijn dicht bij de woonkamer te installeren, bijvoorbeeld in de berging, dankzij het tijdloze design en geringe breedte van 60 centimeter. Die binnenmodule bevat de hydraulica, de warmtewisselaar (condensator), de boiler, een cv-pomp, een doorstroomverwarmer, een driewegomschakelklep en de Vitotronic 200-regeling.

Consumenten hebben bij de aankoop van een Vitocal 222-S in het geval van een renovatie recht op een subsidie. Bij een nieuwbouw helpt de warmtepomp om het beoogde E-peil te halen.   De Vitocal 222-S is beschikbaar vanaf 6.193 euro, excl. btw.

2. Zonnetechnieken: zuiniger verbruik, lagere energiefactuur

Consumenten die vandaag investeren in een nieuwe verwarmingsinstallatie, doen er goed aan ook na te denken over een zonnesysteem. Zo profiteer je van een zuiniger energieverbruik, een lagere energiefactuur, en draag je met een lagere CO2-uitstoot je steentje bij aan het milieu. Je kan bij Viessmann terecht voor een nieuwe condensatieketel op stookolie of gas of een warmtepomp – allemaal geschikt voor gebruik in combinatie met een zonnesysteem.

Als je je condensatieketel combineert met Viessmann’s uiterst efficiënte zonnecollectoren bespaar je tot 35 procent op je verwarmingskosten – wanneer de zonnecollectoren zowel voor verwarmingsondersteuning als warmwateropwekking worden gebruikt. Alleen al dat laatste kan je nodige energieverbruik tot wel 60 procent verlagen.

TREND 3: CONNECTIVITEIT, MET ANDERE PRODUCTEN EN MET DE INSTALLATEUR

In de hedendaagse maatschappij is iedereen op de één of andere manier met het internet verbonden. Steeds meer raken ook producten met elkaar verbonden via een waar internet der dingen. “Op dat vlak kunnen geconnecteerde verwarmingstechnieken een serieuze meerwaarde bieden,” aldus Patrick O.

Vanaf januari 2019 worden de digitale energiemeters voor elektriciteit en gas geïntroduceerd in België. Slimme meters die via smart grids automatisch energie en informatie over meterstanden naar de netbeheerder sturen zijn al beschikbaar. Zo kunnen energieleveranciers het reële verbruik van gezinnen en bedrijven in realtime monitoren – een goede zaak voor je portemonnee en mogelijk de inleiding van het einde van louter dag- en nachttarieven.  

Consumenten kunnen hun ketel vandaag vanop afstand bedienen. Binnenkort kan ook de installateur zelfs problemen vanop afstand verhelpen. Als er een probleem is laat die dat de consument in de nabije toekomst zo snel als mogelijk weten.

1. Vitoconnect: bedien je ketel met je smartphone

Dankzij Vitoconnect verbind je je Viessmann-verwarmingsketel draadloos met het internet.  Op die manier kan je met de gratis ViCare-app simpel en veilig vanop afstand de status van je ketel opvolgen en de regeling ervan bedienen. Zo stem je eigenhandig de warmtevraag en het warmteaanbod in je woning op elkaar af – met een lager energieverbruik en meer comfort als gevolg. Met de ViCare-app kun je ook een Viessmann servicebedrijf uitkiezen om de regeling van je verwarmingsketel voor jou te monitoren. Verwarmingstoestellen tot 70 kW met compatibele regelingen krijgen 5 jaar garantie door de aansluiting van de installatie via de ViCare app.

2. Tado: efficiënt verwarmen met slimme thermostaat en app

Met Viesmanns slimme thermostaat Tado en de bijhorende app verwarm je je woning efficiënter, waar je je ook bevindt, en druk je zo je energiekosten. Het intelligente toestel zorgt automatisch voor een lager energieverbruik wanneer er niemand thuis is en start de verwarming wanneer de eerste bewoner aankomt. Met de draadloze uitbreidingskit controleer je de verwarming in elke kamer van je huis.  Bovendien houdt de thermostaat rekening met factoren binnen- en buitenshuis zoals weervoorspellingen. Dankzij de maandelijkse verbruiksrapporten weet je precies hoeveel je bespaart. 

TREND 4: EFFICIËNT VERWARMEN MET FOSSIELE BRANDSTOFFEN

60 procent van de Belgen verwarmt zijn woning nog steeds met een verouderde olie- of gasketel. Lage temperatuur ketels ouders dan 15 jaar verbruiken zeer veel energie en geven er ook veel af via de schoorsteen”, zegt Patrick O. “Zo wordt het voor België moeilijk de klimaatdoelstellingen van 2020 en 2050 te halen. Het goede nieuws? Tegenwoordig haalt een condenserende gasketel van Viessmann een rendement tot 98 procent, terwijl dat bij een verouderde ketel slechts 75 procent is.

Dat investeren in een condensatieketel of brandstofceltechnologie loont, zie je ook op je energiefactuur.  “Een oude ketel vervangen door een nieuwe, brengt véél meer op dan een spaarboekje”, zegt Niels Vermylen, marketingverantwoordelijke bij Viessmann. Een condensatieketel recupereert immers de warmte van rookgassen, bij een klassieke verwarmingsketel gaat die verloren. Die extra warmte zorgt voor een hoger rendement.

Op Batibouw stelt Viessmann zijn nieuwste gamma condensatietechnologieën tentoon:

1. Vitodens 050-W: condenserende gaswandketel met nominaal warmtevermogen

De Vitodens 050-W is een condenserende ganswandketel die zich perfect leent voor nieuwbouw en renovatie. Dankzij zijn compacte afmetingen is hij het ideale alternatief voor verouderde verwarmingsketels in gebouwen met meerdere verdiepingen, alsook bij verticaal meervoudig gebruik van maximaal vijf toestellen. De hoogwaardige Inox-Radial-warmtewisselaar van roestvast staal zet de gebruikte energie efficiënt om in warmte. Het rendement bedraagt maar liefst 97 procent (Hs). Ook de cilinderbrander van roestvast staal verbruikt weinig aardgas – wat leidt tot een lagere CO2-uitstoot.

Verder kunnen met de gebruiksvriendelijke toetsen de temperatuur van verwarming en sanitair water snel ingesteld worden. De digitale display geeft de bedrijfsmodi en temperaturen gestructureerd weer. Optioneel zijn ook afstandsbedieningen verkrijgbaar, zowel draadloos als met een draad. De Vitodens 050-W is verkrijgbaar als combitoestel met geïntegreerde doorstroomverwarmer in twee vermogensversies (6,5 tot 24 en 8,8 tot 33 kW).

De Vitodens 050-W van Viessmann is beschikbaar vanaf 1.446 euro, exclusief btw en installatiekost.

2. Vitodens 100-W: gascondensatieketel voor wandmontage, nominaal verwarmingsvermogen

De condenserende gaswandketel Vitodens 100-W kan perfect in je woonruimte worden geïnstalleerd, bijvoorbeeld boven de wasmachine, de droogautomaat of een werkblad. Deze wandketel verbruikt minder energie omdat hij ook de warmte uit de rookgassen benut. Het resultaat? Een rendement tot 97 procent, goed nieuws voor het milieu én uw portemonnee.

De Vitodens 100-W is uitgerust met een ingebouwde elektronische ketelkringregeling voor kamertemperatuur gestuurde werking. Het toestel past zich aan het weer aan dankzij de aansluiting van een buitentemperatuursensor en een ruimtethermostaat. Daarbovenop bevat het ook een geïntegreerde vorstbeveiliging. Met het nieuwe verlichte lcd-touchscreen kan je de verwarmings- en de sanitair watertemperatuur vlug instellen. Alle installatiecomponenten zoals verwarmingswaterexpansievat, pompen en veiligheidsarmaturen zijn standaard inbegrepen.

De Vitodens 100-W van Viessmann is beschikbaar vanaf 1.749 euro, exclusief btw en installatiekost.

3. Vitodens 200-W met aanraakscherm

De Vitodens 200-W is een innovatieve condenserende gasketel met een rendement tot 98 procent en 30 procent minder energieverbruik dan verouderde klassieke ketels – en behoort zo tot de ERP energie-efficiëntieklasse A. Als je deze combineert met zonnecollectoren of modulerende afstandsbedieningen, bereikt de Vitodens zelfs energie-efficiëntieklasse A+.

Patrick O: “Je oude, energieverslindende ketel vervangen door een moderne condenserende gasketel is een investering, die je zo hebt terugverdiend. Je kan er honderden euro’s per jaar mee uitsparen. Zowel op vlak van energie-efficiëntie als op financieel vlak leveren onze ketels een hoog rendement.

De troeven van de Vitodens 200? Een milieuvriendelijke en efficiënte Inox-Radial-warmtewisselaar met 10 jaar garantie[3], een milieuvriendelijke MatriX-cilinderbrander en een geïntegreerde Lambda Pro Control Plus verbrandingsregeling. Die verlengen de levensduur van het toestel en zorgen mee voor een continu hoog rendement. Verder garandeert de verbrandingsregeling dat de omschakeling van arm naar rijk aardgas naadloos verloopt.

Met de innovatieve en optionele Wi-Fi-adapter Vitoconnect 100 kan je de Vitodens 200-W ook via het Wi-Fi-netwerk met een app op je smartphone of tablet besturen. Handig, ook al omdat je zo energie kan besparen door bij te sturen vanop afstand – bijvoorbeeld wanneer je onverwacht twee uur in de file staat terwijl je ketel al draait. 

De Vitodens 200-W van Viessmann is beschikbaar vanaf 2.237 euro voor de 13kW versie met constantregeling, exclusief btw en installatiekost.

4. Vitocrossal 300 CU3A: voordelig verwarmende gascondensatieketel voor families

De Vitocrossal 300 CU3A is een extreem efficiënte staande gascondensatieketel die bespaart op energieverbruik en emissies van schadelijke stoffen tot een minimum beperkt.  Het toestel bevat naast een Inox-Crossal-warmtewisselaar uit roestvast staal - garantie voor een hoge condensatiebenutting, lange levensduur en weinig onderhoud – ook een MatriX-gasbrander: een mijlpaal qua verwarmingstechniek met zijn bijzonder emissiearme verbranding. Die laatste bevat ook een Lambda Pro Control-verbrandingsregeling waardoor de ketel zich automatisch aanpast bij wisselende gaskwaliteiten en een constant hoog rendement garandeert van 98 procent voor aardgas én vloeibaar gas.
Deze Vitocrossal is uitermate geschikt voor het verwarmen van zowel meergezinswoningen, openbare gebouwen en industriële complexen. Dankzij zijn gesloten werking kan de condensatieketel binnenshuis overal flexibel worden opgesteld.  Met de intuïtieve Vitotronic-regeling kunnen zowel installateur als gebruiker de Vitocrossal 300 CU3A makkelijk bedienen.

De Vitocrossal 300 CU3A is beschikbaar vanaf 3586€, exclusief btw.

5. Vitorondens 200-T: compacte condenserende stookolieketel

De Vitorondens 200-T is een staande oliecondensatieketel uit roestvrij staal die dankzij zijn compacte afmetingen bijzonder geschikt is voor renovaties. Verder bevat de ketel een duurzaam Eutectoplex-verwarmingsoppervlak en een nageschakelde Inox-Radial-warmtewisselaar.

Laurent Vercruysse: “Consumenten beseffen vandaag onvoldoende dat een goedkopere en niet-condenserende laagtemperatuurketel, rekening houdend met boomende energieprijzen, op termijn een stuk duurder uitkomt dan een condenserende stookolieketel.

De Vitorondens 200-T zorgt voor een extreem milieuvriendelijke en efficiënte verbranding met een rendement tot 97 procent. Het toestel is beschikbaar vanaf 3.894 euro voor de 20 kW versie met constantregeling[4], exclusief btw en installatiekost.

 

Over Viessmann

De Viessmann Groep is een internationaal toonaangevende producent van klimaatsystemen. Het familiebedrijf werd in 1917 opgericht. De groep heeft meer dan 12.100 mensen in dienst en realiseert een omzet van 2,37 miljard euro.

Met drieëntwintig productiefabrieken en met verkooporganisaties in Duitsland en vierenzeventig andere landen evenals honderdtwintig verkoopkantoren wereldwijd, is Viessmann internationaal georiënteerd. Vijfenvijftig procent van de omzet realiseert het bedrijf buiten Duitsland. Viessmann Belux stelt in 2017 ruim honderdvijftig medewerkers tewerk in vier vestigingen: Zaventem, Roeselare, Welkenraedt en Steinsel (Luxemburg). Viessmann Belux realiseerde in 2017 een omzet van circa 90 miljoen euro.

 

[1] Bij warmtekrachtkoppeling wordt tegelijkertijd warmte en elektriciteit geproduceerd met behulp van een motor op één brandstof. Dat kan een fossiele brandstof (stookolie of aardgas) of hernieuwbare brandstof zijn (biogas of biomassa).

[2] Prijs voor een pakket met zonneboiler van 300 liter en 4,66 m² oppervlakte.

[3] Voorwaarden: surf naar www.viessmann.be

[4] Een constantregeling laat toe één kring rechtstreeks te sturen naast de productie van warm water. De regeling wordt aangestuurd door de kamerthermostaat of de ViCare app.

20181203 Viessmann Batibouw 2019.pdf

PDF - 716 Kb

Adriaan Snauwaert

Account Manager, Ketchum Brussels

Niels Vermylen

Marketing & Communications Manager, Viessmann

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Viessmann

Viessmann is een internationaal toonaangevend bedrijf op het gebied van verwarmings- en energiesystemen. Al meer dan 100 jaar streeft Viessmann ernaar om efficiënte en duurzame oplossingen te bieden voor verwarming, koeling en energieopwekking. Het brede productaanbod van Viessmann omvat onder andere warmtepompen, condensatieketels, zonne-energiesystemen, warmwatertanks en regelsystemen. Viessmann is actief in meer dan 120 landen en blijft zich inzetten voor innovatie, kwaliteit en duurzaamheid.